Onze klanten beoordelen ons met een 8.8 / 10 - 1869 beoordelingen op Klantenvertellen.nl
Cosmetische en chirurgische ingrepen.
Veilig en vertrouwd bij een cosmetisch huisarts.
Neem contact op
Chemische Peelings

Chemische Peelings

08 februari 2018 « Terug naar overzicht

Huisartskliniek Westervoort biedt verschillende chemische peelings voor meerdere indicaties. Maar hoe wordt de keuze gemaakt welke peeling het meest geschikt is voor u? Ik leg u graag uit welke peelings er zijn en bij welke huidproblemen ze ingezet kunnen worden. Ook ga ik in dit blog wat dieper in op de problematiek.

 

Acne

Acne is een huidprobleem dat vaak voorkomt bij mensen tussen het 12e en 24e levensjaar. Dit geldt voor maar liefs 85% van de gevallen. De aandoening komt vaak voor in het gelaat, borst en rug. De T-zone in het gelaat (voorhoofd, neus en kin) bevat veel actieve talgklieren waardoor de acne op deze plekken vaak erger kan zijn.

Wat zijn de verschijnselen van acne?

Acne is aan verschillende eigenschappen te herkennen. Er kunnen mee-eters (comedonen), rode bultjes (papels), puistjes (pustels) en/of onderhuidse ontstekingen (noduli en cysten) ontstaan. De ernst kan per persoon sterk variëren. Ook zijn er meerdere vormen van acne waarbij de verschijnselen kunnen verschillen.

Hoe ontstaat acne?

In de huid bevinden zich talgklieren. Deze talgklieren maken talg aan die de huid soepel houdt, vochtverlies tegengaat en bescherming geeft tegen bacteriën en schimmels. Talg gaat vanaf de talgklier via een gangetje naar het huidoppervlakte (porie). Vanaf de puberteit worden de talgklieren groter en deze gaan dus meer talg produceren. Dit gebeurt onder invloed van hormonen. Het overmatige talg hoopt zich op in de gangen en gaat vanaf de talgklier richting het huidoppervlakte. Deze ophopingen heten mee-eters ofwel comedonen. Ook bevinden zich in de ophopingen bacteriën (propionibacterium acnes). Deze bacteriën zetten het talg om in vetzuren. Naast de grotere hoeveelheid aan talg in de porie, is er vaak een verhoorning te zien (verdikte huid door dode huidcellen) welke de uitgang afsluit of vernauwt. Hierdoor zal de druk in de porie verhogen en uiteindelijk scheuren. Het talg, de bacteriën en de vetzuren komen in de omliggende huid terecht. Hierdoor kan er een ontsteking ontstaan in de vorm van een puist, pukkel of zelfs een abces.

Welke factoren kunnen acne verergeren?

Acne kan verergerd worden door hormonale processen, chemische stoffen, druk of wrijving op de huid of door gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Ook erfelijkheid is een factor.

Welke peeling is geschikt bij acne?

Bij acne spelen er dus meerdere problematieken waar een peeling effectief op moet zijn. Huisartskliniek Westervoort adviseert bij acne de betapeel van Medik8. Deze peeling wordt vaak ingezet met een uitzuiveringskuur van de huid. Het hoofdingrediënt van de betaPeel is salicylzuur. Salicylzuur behoort tot de Beta hydroxy zuren (BHA’s). Salicylzuur heeft als eigenschap de huid te exfoliëren, dit betekent dat de dode huidcellen worden verwijderd. Dus de verhoorning van de huid zal afnemen. Hierdoor wordt de porie minder afgesloten of vernauwd. Ook helpt salicylzuur bij het verminderen van talg. Azelainezuur zit als tweede stof in de peeling verwerkt. Dit zuur kenmerkt zich als een zeer effectieve ontstekingsremmer. Het amandelzuur in de peeling stimuleert de celvernieuwing en het melkzuur vermindert de aanmaak van pigment en het onstaan van littekens.

Acne littekens

Acne littekens ontstaan door een beschadiging in de huid. Acne veroorzaakt een ontstekingsreactie in de huid waardoor de huid beschadigd kan raken. De ernst van de acne bepaalt vaak de mate van de littekenvorming. Dit geldt niet voor alle gevallen. Acne littekens kunnen bij sommige mensen ook ontstaan bij oppervlakkige en kleine ontstekingen. Dit verschilt van persoon tot persoon. Ook zal krabben of trekken aan de huid de littekenvorming verergeren. Acne littekens zijn onder te verdelen in verschillende categorieën. Afhankelijk daarvan adviseren we een therapie zoals een combinatie van een peeling en laser.

Welke peeling is het meest geschikt voor acne littekens?

Acne littekens zien er vaak uit als putjes in de huid. Huisartskliniek Westervoort maakt gebruikt van de VI Peel Purify Precision Plus (TCA peeling) welke werkzaam is in de diepere huidlagen. Hierdoor kunnen veel huidproblemen effectief behandeld worden. De peeling zorgt voor een sterke exfoliatie (afschilfering van de huid) en zorgt dat de huidstructuur en teint verbetert. TCA stimuleert ook het collageen in de huid. Acne littekens zullen vervagen door deze peeling. Afhankelijk van de ernst van de littekens zal er een kuur van peelings toegepast moeten worden.

Pigment

Pigmentvlekken worden in de praktijk vaak gezien bij zowel mannen als vrouwen. Pigmentvlekken kunnen, voornamelijk in het gezicht, als ontsierend ervaren worden. De hyperpigmentatie kan in de zomermaanden wegens UV-straling verergeren.

Hoe ontstaat pigment?

In de onderste laag (basale laag) van de opperhuid (epidermis) bevinden zich pigmentcellen. Deze cellen worden ook wel melanocyten genoemd. Aan de melanocyten zitten kleine uitlopers (dendrieten), deze uitlopers geven zakjes met pigment (melanosomen) af in de omliggende huid. Het pigment zorgt ervoor dat de huid beschermd wordt tegen Uv-straling. In sommige gevallen produceert de melanocyt meer of grotere melanosomen waardoor er hyperpigmentatie ontstaat. UV-straling, hormonen en erfelijke aanleg zijn factoren waardoor de activiteit van de melanocyt verhoogd kan worden. In sommige gevallen kan het pigment dieper liggen dan de epidermis. Dit kan ontstaan doordat de uitlopers van de melanocyt naar beneden lopen. In dit geval zal het pigment ook met een andere methode behandeld worden.

Welke peeling is het meest geschikt voor pigmentproblemen?

Pigmentproblemen zijn vaak complex en niet zomaar op te lossen. Voor het optimale resultaat moet de huid goed voorbereid worden met producten. Huisartskliniek Westervoort maakt gebruikt van de VI Peel Precision plus (TCA peeling) welke werkzaam is in de diepere lagen. Hierdoor kan er zowel het oppervlakkige en diepe pigment behandeld worden. De peeling bevat meerdere ingrediënten die het pigment verminderen. Als eerste het L-Ascorbinezuur (vitamine C) welke de huid beschermd tegen UV-schade, dit verheldert de huid en onderdrukt de melanogenese. Verder bevat de peeling hydrochinon welke oplichtend werkt, pigmentatie remt en exfoliërend werkt waardoor er een gelijkmatige teint ontstaat. Als laatste zit er Kojic zuur in de peeling. Deze werkzame stof is een effectieve melanogenese remmer en vermindert het aantal melanocyten en dendrieten waardoor melanosomen minder vrijkomen. Na de peeling krijgt u een Take Home kit mee. Hiermee kunt u de huid verzorgen waardoor de peeling betere resultaten geeft.

Verouderde huid

Huidveroudering is een normaal verschijnsel wat vanaf jongere leeftijd begint. Vanaf 25 jaar komt dit proces op gang. Huidveroudering wordt door meerdere factoren veroorzaakt zowel inwendige als uitwendige. Inwendige factoren ontstaan door de biologische veroudering. Dit is een proces waar niemand aan ontsnapt. De mate van veroudering, wanneer de veroudering intreedt en de ernst van de veroudering zijn erfelijk bepaald. Naast inwendige factoren zijn er ook nog uitwendige factoren. Het grootste orgaan van het menselijk lichaam wordt veel blootgesteld aan omgevingsfactoren. Sommige factoren kunnen de huidveroudering versnellen, namelijk: ultraviolette straling (zonlicht en zonneapparatuur), roken (nicotine), zwaartekracht (overgewicht), hormonen (menopauze), voeding, luchtverontreiniging (rook en gassen) en klimatologische factoren zoals hitte en wind.

Hoe ontstaat huidveroudering?  

In de opperhuid (epidermis) nemen de cellen af, deze laag wordt steeds dunner. De hoornlaag daarentegen kan vergroten. Hierdoor wordt de huid barrière verstoord en voelt de huid vochtarm aan. Ook kan de huid er wat valer uitzien. De huid is dus kwetsbaarder. In de lederhuid (dermis) worden zowel het collageen als elastine aangetast. Collageen zorgt voor stevigheid van de huid. Door de vermindering van collageen zal de huid minder stevig worden. Hyaluronzuur (net als collageen een onderdeel van het bindweefsel) neemt ook af. Als tweede neemt elastine in de huid af. Elastine zorgt voor de rekbaarheid van de huid en dus dat de huid soepel blijft.

Welke peeling is het meest geschikt voor huidveroudering?

Voor huidveroudering biedt Huisartskliniek Westervoort meerdere soorten peelings. Als eerste wordt er gebruikt gemaakt van de VI Peel (TCA-peeling). De peeling werkt in de diepere lagen van de huid. De VI Peel bevat TCA (trichloorazijn-zuur) wat zorgt voor een goede exfoliatie en stimuleert de aanmaak van collageen. De littekens, lijntjes en rimpels worden gladder. Retinoinezuur (vitamine A) stimuleert de aanmaak van collageen en elastine, dit stimuleert de vochthuishouding in de epidermis, normaliseert de celdeling en werkt door op de pigmentatie. Als derde zit er salicylzuur in de peeling. Salizylzuur heeft ontstekingsremmende eigenschappen en is effectief bij anti-aging met een keratolytische werking (verweking van de hoornlaag). Als laatste bevat de VI Peel Ascorbinezuur (vitamine C) wat werkt als een antioxidant, die beschermt tegen UV-schade, de collageenproductie stimuleert en de huid verheldert. De downtime (hersteltijd) van een TCA peeling is wat langer aangezien de peeling in de diepere lagen van de huid werkt. De schilvering kan 5 tot 7 dagen aanhouden.

Het is belangrijk om de huid goed voor te bereiden voor de peeling. Een product wat u niet mag missen in uw dagelijkse huidverzorging producten tegen huidveroudering is retinol.    

Wilt u geen peeling met een lange downtime. Kies dan voor de No Needle Skin Booster. Dit is een TCA peeling waar waterstofperoxide aan toegevoegd is. Deze peeling heeft de kracht van een echte TCA peeling maar door de waterstofperoxide wordt het TCA geneutraliseerd met als effect: een minder lange en heftige hersteltijd. Dat maakt deze Skin Booster ideaal voor bijvoorbeeld dames die een druk sociaal leven hebben of een drukke baan. Soms is er wel lichte schilvering te zien maar met de juist producten te verminderen. U moet deze Booster vanzelfsprekend wel vaker herhalen, hier is in de prijs rekening mee gehouden.

Jessner peeling

Bent u opzoek naar een peeling die meerdere huidoneffenheden aanpakt dan moet u kiezen voor de Jessner peeling. Deze peeling wordt ingezet bij zowel lijntjes/rimpels, littekens, acne en hyperpigmentatie. Ook zorgt de peeling voor een goede hydratatie en verbetering van de structuur van de huid. De Jessner peeling bevat onder andere salicylzuur. Salicylzuur wordt vaak ingezet bij acne. Het helpt bij het verminderen van talg. Daarnaast heeft salicylzuur een exfoliërende werking en zorgt het dat de porie minder afgesloten/vernauwd wordt. Melkzuur in deze peeling zorgt ervoor dat de aanmaak van melanine vermindert en stimuleert de celvernieuwing en vorming van collageen. Hierdoor zal de huid gladder en zachter aanvoelen. Het laatste hoofdingrediënt in deze peeling is resorcinol wat helpt om de beschadigde huid los te maken tot een frisse nieuwe huid. Daarnaast stimuleert resorcinol aanmaak van collageen. De Jessner peeling wordt ingezet in kuurverband. De aanbevolen behandelkuur is 4-6 behandelingen. De behandeling wordt eens in de 3 weken uitgevoerd. Deze peeling gaat iets minder diep dan een TCA-peeling waardoor de hersteltijd minder is, daardoor zal de peeling vaker uitgevoerd moeten worden.

Bij alle peelings wordt geadviseerd de huid goed voor te bereiden. Ook is het belangrijk dat u zich goed aan de nazorg-adviezen houdt. Hierdoor zult u het best mogelijke resultaat van de peeling behalen.

In een vrijblijvend adviesgesprek wordt de conditie van de huid vastgesteld en bepaald welk type behandeling geschikt is. Ons doel is altijd een gezonde huid te realiseren en behouden. Want met een gezonde huid is de kans op huidproblemen minimaal.

Blijf niet lopen met klachten, wij helpen graag en nemen uw klachten serieus tijdens een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

 

Met vriendelijke groet,

Huidtherapeute Nikki

Waarom Huisartskliniek

Wilt u advies over een huidaandoening? Stoort u zich aan uw rimpels, of overweegt u een ooglidcorrectie? Huisartskliniek biedt u allerlei behandelingen. Kom langs voor een persoonlijk advies.

Locatie in uw regio

Onze artsen zijn reeds gevestigde huisartsen, die speciaal opgeleid worden. Zij geven u een eerlijk advies en voeren de behandeling met grote zorg uit. Zoek direct een arts in uw regio.

Zoek een locatie in uw regio

Huisartskliniek maakt gebruikt van Cookies

Wij gebruiken cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en om gerichte advertenties te kunnen tonen via derde partijen. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken op de cookiepagina. Als u akkoord gaat met ons gebruik van cookies, klikt u op "OK".

OK